11 april De 18 Minuten Man over ‘De vergeten functie van mythologie

Wouter Blacquière, De 18 Minuten Man, die vind ik fantastisch!
Hij stelt zich graag voor als de ridder van de vergeten helden. Hij strijd voor de bijzondere mensen, de eigenaardige buitenbeentjes, die iets voor elkaar hebben gekregen in de wereld en waar wij nu iets van kunnen leren. Prachtig vind ik dat! En zo knap! Ik weet dat hij honderd uur besteed aan de voorbereiding van een verhaal en dat hij de essentie daarvan omzet in een verhaal van 18 minuten. Hij vertelt dat verhaalt dan ook nog geheel uit zijn hoofd. Ik maak een diepe buiging.

Over de vergeten functie van de mythologie
11 april verhaalt hij over ‘De vergeten functie van mythologie’. Wat is de relatie tussen de mythologie en ons brein? Het verhaal van de 18 Minuten Man nodigt uit voor een gesprek over de rol van verhalen in óns leven.

In onze tijd van woordenboeken, Wikipedia en andere technische hulpjes voor het geheugen kunnen wij ons bijna niet meer voorstellen dat er ooit een tijd is geweest waarin alles wat een mens kon weten, was wat hij of zij kon onthouden.

De oudste geschreven teksten dateren van zo’n 5.200 jaar geleden, maar wij mensen zijn misschien al wel 100.000 jaar met elkaar aan het praten.

In deze niet-geletterde tijd kun je het je niet veroorloven om informatie te onthouden die ofwel nutteloos ofwel onbegrijpelijk is. Mythen zijn de beste manier om echte informatie over echte gebeurtenissen te onthouden en te preserveren, generatie na generatie.

Wij zijn echter al zo lang geletterd dat wij zijn vergeten hoe mythen de realiteit coderen. Hoe slaan niet-geletterde mensen informatie op en hoe brengen zij deze informatie over op anderen? Hoe wordt informatie compact samengevoegd tot een verhaal? En wat is de rol van verhalen in jouw leven?

Er is plaat voor 40 personen, dus wacht niet te lang met reserveren, want vol is helaas vol. Tickets bestel je door een mail te sturen naar info@inspiratiehuisarnhem.nl.

Welkom!

Datum; 11 april 2019 van 20.00-22.30 uur
Locatie: Inspiratiehuis Arnhem
Adres; Bergstraat 35 Arnhem
Tickets: €17,50